Strona childheaven.pl używa plików cookies by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Więcej informacji w Polityka cookies

Choroby dziecięce

Pomoc dla dziecka

Produkty na celowniku

Admin, 2016-03-04 13:52:26

Każda kobieta będąca w ciąży, zastanawia się, jak skomponować swoją dietę, by była ona odpowiednia dla nowego życia, które nosi w swym łonie. Dobór pożywienia o odpowiedniej ilości witamin jest priorytetową sprawą w ciągu trwania całej ciąży. Żywność powinna być czysta, zdrowa i bezpieczna dla organizmu. Posiłki powinny być spożywane w odpowiednich odstępach czasu do 5 lub 6 razy dziennie. W trakcie doboru produktów i przyrządzania potraw nie można popaść w paranoję, która zakończy się spożywaniem przysłowiowego ,,chleba z wodą''.

Co jeść podczas ciąży? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie. Oto lista produktów i składników żywnościowych przeznaczonych lub niewskazanych dla kobiet w ciąży:

  • Ananas – w normalnych ilościach dopuszczalny
  • Azotyny – możliwe bardzo umiarkowane spożycie
  • Banany – bezpieczny do spożycia
  • Bazylia – w potrawach jest bezpieczna do spożycia
  • Beza – ze sklepu może być spożywana, gdyż zazwyczaj używa się do niej pasteryzowanych jajek, domowych unikać
  • Cola – w małych ilościach może być spożywana
  • Creme Brulee – tylko kupiony w sklepie, domowy posiada na wpół surowe jajka
  • Cykoria – umiarkowane ilości są dopuszczalne, w dużych ilościach może nieść ze sobą ryzyko poronienia
  • Czekolada – może być spożywana
  • Czosnek- można spożywać
  • Dipy – lepiej robić samemu niż kupować w sklepie
  • Gałka muszkatołowa – unikać w ciąży, gdyż duże ilości mogą powodować palpitacje serca, halucynacje i podwyższenie tętna u płodu
  • Herbata – można spożywać, ale lepiej słabą ze względu na zawartość kofeiny
  • Herbata z kopru włoskiego – można spożywać
  • Herbata malinowa – ograniczona ilość spożywania
  • Imbir – można spożywać
  • Jajka – dozwolone dobrze ugotowane i ścięte. Należy unikać: domowego majonezu, sosu Bearnaise, sosu holenderskiego, dressingu do sałatki ,,Cezar'' i innych dressingów, domowych lodów, musów, serników na zimno, tiramisu, cytrynowego ciasta bezowego, domowego lukru, jajek benedyktyńskich
  • Jarslberg – ser jest bezpieczny do spożycia
  • Jedzenie na wagę – unikać
  • Jogurty – dobre do spożycia oprócz tych z niepasteryzowanego mleka
  • Kawa – dopuszczalna w małych ilościach
  • Kozi ser chevre – unikać, gdyż niesie ze sobą ryzyko zakażenia listeriozą
  • Kraby – można jeść gdy zostały odpowiednio przygotowane i są podawane na gorąco. Unikać krabów serwowanych na zimno
  • Kremowe serki – można spożywać
  • Krewetki – można spożywać jeżeli zostały prawidłowo przygotowane i podane w formie dania gorącego
  • Kurczak – można spożywać
  • Kwaśna śmietana – nie ma przeciwwskazań do spożywania
  • Likier jajeczny- unikać
  • Lody – można jeść lody pakowane do pudełek lub pojedynczo w sklepie. Nie spożywać lodów własnej roboty
  • Łosoś – można spożywać, ale w rozsądnych ilościach do dwóch porcji na tydzień
  • Majonez – można spożywać majonez kupiony w sklepie, unikać majonezu domowej roboty
  • Makrela – można spożywać nie więcej niż dwie porcje w tygodniu, jest rybą tłusta
  • Małże – odpowiednio przygotowane i podane na gorąco można spożywać, unikać tych serwowanych na zimno
  • Miecznik – nie należy spożywać ze względu na dużą ilość rtęci
  • Mięso – z reguły można jeść mięso, ale dobrze ugotowane, nie surowe. Unikać krwistych befsztyków, szynki parmeńskiej, salami
  • Migdały – mogą być spożywane, usunąć z menu jedynie w przypadku uczulenia
  • Miód – może być spożywany przez kobiety w ciąży
  • Mleko – można spożywać z wyjątkiem mleka niepasteryzowanego
  • Mozarella – jest bezpieczne w spożyciu
  • Musy – zrobione z pasteryzowanych jajek są bezpieczne
  • Napoje energetyczne – najlepiej unikać, gdyż zawierają dużą ilość kofeiny
  • Napoje gazowane – w małych ilościach mogą być spożywane jednakże zawierają dużą ilość cukru
  • Nasiona lnu – mogą być spożywane
  • Ocet jabłkowy – można spożywać w niewielkich ilościach z wyjątkiem niepasteryzowanego
  • Omlet – można spożywać jeżeli jajka się dobrze zetną
  • Oregano – jest dozwolone, jednakże redukuje poziom żelaza, więc lepiej używać sporadycznie
  • Orzechy - można spożywać z wyjątkiem sytuacji w której występuje alergia
  • Ostrygi – unikać
  • Otręby – dobre np. na zaparcia, ale błonnik który się znajduje w otrębach hamuje wchłanianie witamin i składników mineralnych z pożywienia np. żelaza, cynku. Lepszym pomysłem jest spożywanie bogatych w błonnik pokarmów takich jak: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, soczewica, fasola, owoce i warzywa.
  • Owoce – konieczne w spożyciu. Należy unikać jedzenia kwaśnych owoców na noc, gdyż mogą wywołać zgagę
  • Paluszki z owoców morza – można spożywać
  • Papaja – dobre źródło witaminy A i C, można spożywać
  • Parmezan – można spożywać
  • Peklowane mięso – nie wskazane, gdyż zazwyczaj nie są one gotowane ani pieczone. Zaliczamy tu np. salami, szynkę parmeńską, prosciutto crudo, chorizo, szynkę serrano oraz pepperoni
  • Pietruszka – jest bezpieczna, ale należy unikać spożywania jej w ilości większej niż przeciętna, gdyż zioło to stymulantem macicy
  • Pasztet – nie wskazany, można jedynie spożywać pasztety z puszki lub pasteryzowane
  • Pikantne potrawy - można spożywać, ograniczyć jedynie, gdy podrażniają jelita i mają efekt przeczyszczający
  • Piwo – nie wolno
  • Pizza – można spożywać ale bez dodatku szynki parmeńskiej która jest dodawana dopiero po upieczeniu i podgrzaniu pizzy
  • Płatki śniadaniowe – można spożywać, ale należy upewnić się czy są wzbogacone witaminami i składnikami mineralnymi
  • Prebiotyki – są korzystne dla organizmu
  • Probiotyki – bezpieczne
  • Produkty organiczne – można spożywać
  • Ryby – można jeść około dwie porcje tygodniowo. Unikać należy rekina, miecznika i marlina, gdyż zawierają duże ilości rtęci.
  • Ryż – można spożywać, ale najlepiej po ugotowaniu, gdyż im dłużej leży w temperaturze pokojowej tym więcej się może w nim wytworzyć bakterii
  • Sałata – można jeść, ale należy ją bardzo dobrze umyć
  • Sałatka ,,Cezar,, - nie należy, gdyż sos w sałatce zwiera surowe żółtko
  • Sałatka ,, Colesław'' – można spożywać, ale bez użycia domowego majonezu
  • Sałatka ziemniaczana – bezpieczna ale bez dodatku domowego majonezu
  • Sery pleśniowe – należy unikać
  • Ser brie – nie wolno
  • Ser camembert – nie wolno
  • Ser cheddar – można spożywać
  • Ser edamski – można spożywać
  • Ser feta – można spożywać
  • Ser ricotta – można spożywać
  • Serek do smarowania – można spożywać
  • Serki mascarpone – można spożywać
  • Serek wiejski, twarożek – można spożywać
  • Sernik – można jeżeli został upieczony
  • Sushi – można spożywać surową rybę pod warunkiem, że była ona uprzednio zamrożona
  • Suszone śliwki – można spożywać
  • Szpinak – korzystny dla organizmu
  • Szynka – można spożywać jeżeli jest ona gotowana, parzona lub pieczona
  • Tatar – nie wolno spożywać
  • Tiramisu – można spożywać tylko te ze sklepu, gdyż zawiera jajka pasteryzowane
  • Tofu – można spożywać w czasie ciąży
  • Tymianek – nie ma przeciwwskazań, ale należy unikać dużych ilości, gdyż tymianek działa stymulująco na macicę
  • Wątróbka – nie wolno spożywać, gdyż zawiera duże ilości witaminy A w postaci retinolu, który może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka
  • Wędzony łosoś – bezpieczny do spożycia ale w określonych ilościach
  • Wino – nie zaleca się
  • Woda – koniecznie spożywać
  • Zielona herbata – należy ograniczyć spożycie ze względu na to, że obniża poziom kwasu foliowego